článek do časopisu chovatel

17.03.2010 22:53

 

ZO ČSCH Slavkov u Brna

V roce 2009 oslavila naše organizace 85 let působení. Zde je malý časový souhrn jak se organizace vyvíjela.
Spolek chovatelů drobného hospodářského zvířectva byl ve Slavkově založen v r.1924.Prvním předsedou byl zvolen př. Josef Svoboda, jednatel Ing. Vl. Eremiáš a pokladník spolku byl př. Lad. Procházka.
V r. 1926 byla koncem léta uspořádána první výstava ve velkém sále spořitelny.Na výstavě byla vystavena drůbež, kachny, husy, králíci, holubi a krocani.V této době byla ve Slavkově i burza holubů a králíků. Bohužel ve 30. letech tato oblíbená burza zanikla.
V pozdějších letech se spolek začal vlivem četných osobních sporů rozpadávat. Postupně začali vznikat samostatné spolky chovatelů.
Přes tyto problémy se konala výstava v r. 1936 u Dosedělů na Špitálce, v r .1939 se konala výstava v sokolovně, v r. 1941 se uskutečnila výstava drobného zvířectva. Největší problémy nastali za okupace, kdy mnoho našich členů bylo vězněno. Ještě v r. 1944 bylo uspořádáno stolní posuzování králíků.
V r. 1952 byli do organizace přijatí další zájemci o chovatelství z okolních obcí.Byla uspořádána další výstava v rámci dožínek, kterou uspořádalo JZD Slavkov. Další výstava byla v r. 1953 na které byli vystavováni králíci, holubi a drůbež.
Na výroční schůzi v r. 1955 byl zvolen dle nových stanov předsedou pan Bedřich Knésl a je předsedou dodnes. V r.1959 do spolku vstoupili chovatelé koz. V r. 1962 byla naše organizace pověřena zajistit výběrovou výstavu králíků v Jihomoravském kraji pro účast mezinárodní. Na této výstavě bylo vystaveno 220 králíků, 50 holubů a 60 kusů drůbeže. Výstava se konala v zámeckém parku a byla velmi zdařilá. V r. 1966 měla organizace odbory králíků, drůbeže,exotů, holubů,psů, pošt. holubů. V r. 1969 byla zakoupena líheň a byla úspěšně plněna vejci z okolních oraganizací.V r. 1970 jsme zakoupili hospodářskou budovu, která po úpravách v r. 1973 sloužila do r. 1980 jako hospodářský areál místní organizace. V r. 1993 líheň zanikla, z důvodu prodeje chov. zvířat do samostaného státu- Slovensko.
Největší akcí organizace byla výstavba chovatelského areálu, v r. 1983 vstoupilo do organizace mnoho mladých členů a bylo jim potřeba zajistit dobré podmínky pro chovatelství a konání schůzí. Výstavba měla dvě části- výstavní a uskladňovací hala.
V první etapě, která začla v létě 1986 a 29.8. 1987 vyla slavnostně otevřena. Chovatelský areál byl díky velké aktivitě členů postaven v rekordním čase. K druhé etapě výstavby chovatel. areálu byla provozní hala(líheň,archivy, schůzové místnosti pro asi 40 osob)Byt pro správce budovy , nebyl dokončen v důsledku sametové revoluce v listopadu 1989. Areál funguje dodnes.
Děkujeme všem kteří se jakýmkoliv způsobem zasloužili o výstavbu chovatel. areálu a správné fungování ZO Slavkov u Brna.
V únoru 2010 byly zprovozněny webové stránky naší organizace. adresa www.ceskysvazchovatelu-slavkovubrna.webnode.cz.
Na závěr bych chtěla vzpomenout na naše členy, kteří již nejsou mezi námi.Děkujeme jim za aktivní přístup k chovatelství-čest jejich památce.

Andrlová Vendula, propagace-ZO ČSCH Slavkov u Brna